Hundmys.

Efter jobbet drog jag och Svea till T-udden med Therese och Doris. För Sveas del blev det massor med bad. Doris däremot, hon var inte så förtjust i själva simmandet utan överlät det till valpen.

"Längre än såhär tänker jag inte gå!"

"Ska du med ut och simma eller?"

"Nej jag tror faktiskt att jag avviker här"

Godmorgon

Jobb står på schemat.

Lite funderingar..



Det här filmklippet filmade jag igår. Svea leker med Amber, en amstaff/rottis/dobermanblandning om jag inte minns helt fel som Svea lekt med sen hon var 12 veckor. Jag kanske ska tillägga att Amber är runt 3-4 år. Jag funderar lite kring deras sätt att leka. Som ni ser på videon lägger sig Svea på rygg mot Amber vilket hon gjort från första början. Men när Svea blev könsmogen eller om det till och med var tidigare har A satt käftarna runt Sveas hals. Det är inget aggressivt eftersom det är glada svansar, Amber studsar och hoppar och skulle Svea säga till eller pipa släpper Amber direkt. Det ser liksom så grymt ut. Någon som vet varför dom alltid leker på det här sättet?

Usch!

 
Svea 8 veckor gammal.
Då var det dags för jobb och den här gången VET jag att jag står med på schemat. Det blir jobb 10-17. Tänk om alla arbetsdagar var så korta med 100% OB-tillägg, det hade inte varit fel! Återigen har jag läst en tråkig historia på Facebook. Det handlar om en person som köpte en Rottisvalp hos en oseriös uppfödare. Uppfödaren avlar på sjuka hundar vilket resulterade i att paret fick ta bort hunden i valpåldern på grund av trasiga höfter plus att den var ochippad och hade fullt med mask i magen! Jag avskyr oseriös handel med djur. Det borde införas körkort för hundägarskap.
 
Det blev ett negativt inlägg men jag var bara tvungen.
 

Nu har Svea tagit kväll på husses ben..

Bad vid T-udden

Nu kommer lite härliga bilder från vår promenad till T-udden. Svea älskar verkligen att bada och det är inte lätt att få upp henne ur vattnet. Hon blir som ett litet barn som inte vill gå upp. Idag var det så illa att vi började gå i förväg medan hon var i vattnet. Efter ett tag kom hon springandes efter oss (när hon inte såg oss längre) och när vi vända oss om för att sätta på henne sele och långlina for hon iväg som ett streck ner i vattnet igen och simmade runt. Hon simmar inte efter pinnar eller så utan hon bara simmar, fram och tillbaka. Bra motion men jag är rädd att hon inte känner av hur trött hon blir och tillslut får kramp eller något. Vi kanske borde sätta flytväst på henne? Eller så är jag bara en nojig matte. Idag simmade hon ca 10 minuter i sträck utan vila och sen blev det lite lek och bus i vattnet förstås. Bra jobbat för en liten dam som Svea.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ännu en ledig dag!

När jag kom till jobbet imorse visade det sig att jag var ledig. Antingen hade jag missat det eller så har chefen ändrat schemat. Jag är inte bitter. Tommy är ledig idag vilket ledde till att vi redan varit ut till T-udden så Svea fick bada. Bilder kommer senare :)

 

Kvällspromenad.


Det blev en liten kvällspromenad mot den stora hundrastgården som ligger en bit bort. Det är en gammal fotbollsplan som nu blivit rastgård vilket jag tycker är perfekt. Gräset är lite högre och det är kanonbra att gömma mat eller leksaker i gräset som Svea får leta efter. Tyvärr var det upptaget i rastgården så istället blev det balansträning för Svea ikväll i form av stenar och lekplatser.




Sen blev det en sväng till vår lilla rastgård så Svea fick strosa runt fritt och lukta av sig lite.
  "Ska vi gå hem nu matte?"
 
 
 
 

Slit och Svett!

Nu har jag kämpat med bloggen hela eftermiddagen, känns det som. Men i alla fall två timmar. Hitta rätt tema och fixa i ordning en header. Nu får det se ut såhär tills imorgon. Eller om jag går in och pillar lite ikväll. Jag har, som jag skrev tidigare anmält mig och Svea till grundkurs i agility och personspår i augusti. Jag längtar som en tok och hade Svea en aning om vad som väntade hade hon nog också längtat =). Tommy jobbar sent idag, 22.15 vilket betyder äta middag all by myself. Eller ska jag ställa Sveas matskål på borde så jag får matsällskap? Haha det skulle se ut de! Nu blev det bara svammel så jag kirrar en bild istället. Ha det!

Bjuder på en härlig bild på Svea och Doris.
 

Fördomar. Skrivet 22 maj 2013

Senaste tiden har jag vart inne på olika hundforum, främst http://vovve.net. Jag kommer på mig själv att sitta och läsa såna inlägg som handlar om kamphundsraserna. Alltså inga argumment som är för staffar och amstaffar utan tvärtom. Varför jag ens läser om detta vet jag inte för jag blir så arg att det kokar i mig! Människor drar alla över en kam/kant. Det blev ett stort inlägg om dvärgschnauzern Albin som sorligt nog blev överfallen här om veckan. Självklart är det inte okej att hundar bli överfallna av andra lösspringande hundar. Men direkt börjar människor hugga på kamphundar utan att det ens står i tidningen vilken ras det är. En del ansåg att alla kamphundar bör ha munkorg eller till och med förbjudas i Sverige eftersom att dom dödar små oskyldiga hundar. Just då kokade det i mig och jag hade sån god lust att skriva både det ena och det andra. Det roliga är att många mindre, ettriga hundar gör även dom utfall men nej precis, det händer ungefär aldrig att dom dödar en annan hund. Men det jag vill komma fram till är att även småhundar kan vara aggressiva och bitas! Självklart blir skadan mycket större om en hund med rejäla käkar biter tag i en liten plutthund.

 

Idag när jag gick morgonpromenaden med Svea mötte vi tre små Shitzy/lasa apso. Alla tre fick nosa Svea runt nosen och överallt på henne och hon stod snällt och väntade på att dom skulle nosa klart. Sen stod den yngsta tiken (som är en månad yngre än Svea) och hoppade med framtassarna i Sveas ansikte och hon stod bara och tog emot utan säga ett ljud. Jag kan inte låta bli att tänka att ”detta skulle dom med fördomar se!” Jag måste också tillägga att Svea precis börjat löpa för dom som inte vet det. Vid löp brukar tikar vara griniga.

 

Börjar en hund kaxa mot Svea när vi går förbi kilar hon snabbt över på andra sidan om mig med svansen slickad längs benet, raggen upp och öronen bakåt – rädd hund som inte vill slåss! Möter vi en hund som hon får hälsa på och som visar dominans eller är lite äldre kryper hon fram till hunden, rullar över på rygg och låter hunden nosa på henne, visar hunden då tendenser på hot kilar hon iväg illa kvickt och kan ibland ge ifrån sig ett tjut om hunden rör henne. NEJ alla staffar/amstaffar är inte aggressiva mot andra hundar! Jag tror att det blir mycket vad man gör dom till! Det är såklart viktigt att vara medveten om vad ens hund är kapabel till att göra och vad den kan ställa till med. De är ingen robot som vi kan styra över till 100%. Hunden är ett rovdjur som härstammar från vargen. Därför bör man vara rejält påläst på hundens beteende, ursprung och behov för att förebygga oönskade situationer.

DSC_0485
DSC_0463

Hundägarskap. Skrivet 5 juni 2013.

DSC_0822   DSC_0823
DSC_0824   DSC_0825

Undergivenhet
.

 

Nu börjar jag se ljuset i tunneln. 4,5 sida skriven på tentan och den ska vara 5 sidor. Bara jag skriver några rader till och läser igenom uppsasten så har jag sommarlov sen! Så otroligt skönt. Sen att jag inte jobbar så många veckor gör inte saken sämre. Om 8 dagar åker vi till Kreta och livet börjar leka.

 

Idag var det en av mina vänner på facebook som la ut en fantastiskt länk om vilka hundar det är som biter mest. En studie, gjord i USA, på 6000 hundägare visade att det inte är våra ”mördarhundar” som biter mest utan taxen och chihuahuan. Så klockrent och skönt tycker jag! Det händer väldigt ofta att småhundar vi går förbi på promenaden står och bjäbbar och morrar åt Svea. ”Kamphundsrasen” Svea med kraftiga käkar tar avstånd från hunden som väger 10 kg mindre än henne och försöker att inte titta på den lilla ullbollen. Ändå är det vi som får frågan om hon är farlig. Den hunden som är farlig är den hunden som inte får någon uppfostran eller vägledning i livet. Den hund som får göra precis som den vill. Att en ägare står och säger ”nej fy du får inte skälla” hjälper liksom inte. En hund förstår inte människospråk. Vi måste vara tydliga mot hunden och säga ifrån på hundens språk. Svea har varit pest och pina under många promenader. Hon har skällt på allt och alla under en period i hennes uppväxt då hon helt plötsligt blev osäker på allt som betedde sig lite konstigt. Unghundstiden har absolut inte varit en dans på rosor! Men det gäller att vägleda henne och visa att hon inte behöver skälla. Vi har jobbat hela vintern med detta och hon har blivit väldigt duktig. Det har blivit stor skillnad på henne men då har vi också lärt oss att läsa av henne. Så fort vi börjar se tendenser på att hon misstänker nå skumt har vi snabbt korrigerat henne tills öronen är avslappnade igen och svansen lagt sig ner. Jag lovar er att vi började tvivla på vårt hundägarskap flera gånger. Klarade vi inte av henne? Var hon för tuff för oss? Men efter några månaders kämpande har vi märkt en markant skillnad. Vi har fått en harmonisk hund. Givetvis kan hon bli överraskad och skälla till på någonting fortfarande men vi kan lätt korrigera henne.

 

Även fast man har en liten söt ullboll betyder inte det att man kan strunta i ett oönskat beteende. Då kommer skällandet och morrandet aldrig att försvinna och beteendet kommer förmodligen bara växa till större problem. Så kom igen alla hundägare, ta tag i problemet dirket. Hur jobbigt det än är så kommer det löna sig! Promenaderna blir behagligare både för ägare och hund!  Jag talar nu endast utifrån egna erfarenheter av en staffordshirebullterrier/amstafftik på 1½ år.

Svea.


Namn: Svea
Född: 2011-12-10
Ras: Staffordshire Bullterrier/Amerikansk staffordshire terrier.
Tricks hon kan: Sitt, ligg, give me five, snurra, rulla, tända lampan, stänga lådor, stänga av/sätta på X-box, krypa mm.
 
Svea är en kanonglad tjej från Norra Åbyggeby. Hon är otroligt lättlärd och älskar nästan allt som har med huvudträning att göra. Fysisk träning verkar hon inte vara lika förtjust i. Att springa bredvid mig eller Tommy när vi cyklar eller åker inlines är ingen favoritsysselsättning än så länge. Det är så mycket roligare att motionera sig själv i skogen eller när man leker med en hundkompis tycker Svea. Förhoppningsvis kommer hon märka inom en snar framtid att det är härligt att bara vara ute och springa med mig eller/och Tommy.
 
Från början var Svea ingen soffhund. Eller vi gjorde henne inte till någon soffhund men nu har vi tagit upp henne i soffan och där kan hon ligga hela dagen om hon fick. Det är helt klart en favoritplats. Precis som alla staffar avskyr hon regn och vattenpölar men älskar att bada i havet. Hur det går ihop vet jag inte men så är det i alla fall. Något annat hon ogillar är hennes vintertäcke och allt annat hon behöver ha på sig, förutom halsbandet. Vad hon älskar förutom soffan är tennisbollar. Det är hennes favoritleksak men även fotbollar går hem.  
 
Hennes personlighet är annars väldigt undergiven. Svea verkar hata att tjafsa med andra hundar. Skäller en hund argt på Svea går hon helst en omväg och undviker ögonkontakt. Hon har också alltid kastat sig på rygg mot andra hundar för att visa undergivenhet men nu har hon tack och lov tuffat på sig lite och står med fyra tassar på marken mot de allra flesta hundar. Är det en hund som tjafsar med henne ger hon vika och låter den andra hunden vinna. Som liten valp blev hon överfallen av en vuxen tik. Hon fick direkt efter leka med en snäll hane så hon skulle fortsätta tycka om hundar. Vi hade inte märkt någon rädsla mot hundar sen överfallet men sen några månader tillbaka har vi märkt att hon är rädd för större hundar som hon inte känner. Om detta har med överfallet at göra vet vi inte men vi hoppas på att det försvinner. Mot människor är hon oftast glad och översocial. Någon som dyker upp plötsligt eller beter sig annorlunda kan få sig en utskällning men det är någonting vi jobbar med.
 
Hittills har jag och Svea gått valpkurs och fortsättningskurs i lydnad. I Augusti 2013 har vi bokat in oss på en grundkurs i agility samt grundkurs i personsök.

Ny blogg igen!

Nu har jag återigen bytt blogg. Jag vet att det börjar bli tjatigt men jag var helt enkelt inte lika nöjd med Myshowroom.se som jag var med Blogg.se. Jag har haft Blogg.se under större delen av min bloggtid men ville testa något nytt och gav därför Myshowroom en chans. Jag tycker helt enkelt att blogg.se är enklare plus att deras bloggapp är toppen! Så nu får ni istället följa mig här. Min tidigare blogg heter http://sejohansson.myshowroom.se . Där kan ni gå in och läsa gamla inlägg.

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

RSS 2.0